از خودم شروع کنم. اوایل آشنایی با دنیای سئو با شنیدن اسم سئو تکنیکال دست و پایم سرد میشد و دچار استرس می شدم.فکر اینکه تمامی زحماتم در نتیجه یک بی دقتی یا یک اشتباه می تواند دود شود و به هوا برود،از سئو تکنیکال چیزی شبیه یک هیولا برای من ساخته بود.

بعد از پشت سر گذاشتن آن ترس های واهی و کشتن آن هیولای خیالی تصمیم گرفتم برای کمک به دوستان تازه وارد در حیطه سئو مقاله ایی منتشر کنم.

دراین مقاله هر آنچه که لازمه ی یک فرد مبتدی از شروع تا پایان یادگیری سئو تکنیکال است با زبانی بسیار ساده توضیح داده شده است. به این امید که پاسخگوی بخشی از سوالات شما عزیزان باشد.

از همینجا ورود شما را به دنیای جذاب سئو خوش آمد میگویم.

سئو تکنیکال (Technical SEO) چیست؟

بهتر است برای گرم شدن ذهنمان با تعریفی ساده از سئو شروع کنیم.سئو چیست؟

سئو به مجموعه ایی از فعالیت ها گفته می شود که هدف آن بهتر دیده شدن توسط موتورهای جستجو است. این فعالیت ها بر اساس استانداردها و استراتژی های خاصی انجام می شوند. تا اینجا تعریف مختصری از سئو داشتیم. حالا پا را فراتر گذاشته و به دنیای سئو تکنیکال سفر می کنیم و با این پرسش شروع می کنیم که سئو تکنیکال (Technical SEO) چیست؟

سئو تکنیکال یا تکنیکال سئو به انجام یکسری فعالیت های فنی مرتبط به سایت گفته می شود که هدف آن بهینه سازی وب سایت شماست. دوستان عزیز، سئو تکنیکال بخش مهمی از دنیای سئو است که دانستن و بکارگیری آن چیزی شبیه فوت کوزه گری مادربزرگ ها برای خوشمزه تر شدن غذاهایشان است. توجه داشته باشید که به این فعالیت های فنی، بهینه سازی هم می گویند.

اهمیت سئو تکنیکال

اهمیت سئو تکنیکال

هرچقدر از اهمیت سئو تکنیکال صحبت شود، باز هم کم است. سئو فنی از مراحل بسیار ضروری در فرآیند سئو است. همراهان گرامی! اهمیت این موضوع تا حدیست که اگر مشکلی در بهینه سازی سئو تکنیکال وجود داشته باشد تمامی زحمات شما به باد خواهد رفت.

البته با گفتن این جمله قصد ندارم ترس به جان مبارکتان بیندازم؛ اما قرار است اهمیت موضوع، جدی گرفتن و اجرای دقیق آن را خدمت شما عزیزان گوشزد کنم تا در طول مسیر با چالش کمتری روبرو شوید و با اطمینان خاطر بیشتری قدم بردارید. 

شما با انجام دقیق سئوی تکنیکال به موتورهای جستجو این امکان را می دهید که راحت تر به زیرساخت های وب‌سایت شما دسترسی پیدا کرده، بخزند، تفسیر و ایندکس کنند. همراهان گرامی دقت داشته باشید شما برای اینکه شانس بیشتری داشته باشید تا در صف رقابت رتبه بندی وب سایت خود در گوگل قرار بگیرید، لزوما باید توسط موتورهای جستجوگر دیده شوید. اینجاست که اهمیت موضوع سئو تکنیکال مشخص می شود.

پس لطفا برای ارائه خدمات بهتر به کاربران و کسب رتبه برتر از موضوع سئو تکنیکال غافل نشوید؛ چرا که به قول قدیمی ها از نان شب واجب تر است.

موارد و فاکتورهای سئو تکنیکال

در ادامه لیستی از فاکتورهای سئو تکنیکال را مشاهده میکنید که با رعایت آنها به افزایش کیفیت و بهبود سایت خود کمک خواهید کرد.

1 – فایل robots.txt

فایل robots.txt از فاکتورهای مهم در سئو تکنیکال است

برای همه ما پیش آمده که مثلا برای دیدن کارمند X اداره Y،جلو درب ورودی، کمی این طرف و آن طرف سرک کشیده و در نهایت با راهنمایی قسمت اطلاعات و خواندن تابلوها از فیلتر نگهبانی رد شدیم و به کارمند مورد نظر رسیدیم. حالا فکر کنید چه چیزی باعث شد ما به کارمند X برسیم؟1 – مجوز نگهبانی برای ورود 2 – تابلوهای راهنمای.

این مثال دقیقا وضعیت فایل robots.txt را نشان می دهد. فایل robots.txt یک فایل متنی است که درمسیر اصلی فضای وبسایت شما یا روت دایرکتوری (Root Directory) قرار می‌گیرد و به ربات ها دستور می دهد که چه صفحاتی قابل دسترسی و چه بخش هایی محدود شده و غیر قابل دسترسی اند. دقت کرده اید باباهای ما دستور می دهند که آی بچه اینجا برو و آنجا نرو؟ عملکرد فایل robots.txt نسبت به ربات ها هم دقیقا مثل عملکرد باباهای ما نسبت به ماست.

2- بهینه سازی ساختار سایت

بهینه سازی ساختار سایت برای سئو تکنیکال

تصور کنید مجبور شده اید دقیقه نود برای انجام کاری به اداره بیمه مراجعه کنید. هیچ آشنایی قبلی با ساختمان اداره بیمه ندارید و تنها چیزی که می دانید این است که با معاون اداری کار دارید. نه وقت آن را دارید که در طبقات به دنبال اتاق معاون بگردید و نه منطقی است که با وجود بخش اطلاعات و تابلوهای راهنما راه را گرفته و خودتان را آواره این اتاق و آن اتاق کنید. خب پس عاقلانه است که از نگهبان جلوی درب ورودی آدرس اتاق ایشان را بپرسید و با کمک تابلوهای راهنما به محل مورد نظرتان برسید. حالا با توجه به این مثال این سوال را با خود مطرح کنید که چکار کنم که کاربر در سایت من گم و سرگردان نشود؟ آفرین! با انجام دسته بندی و ایجاد نظم در سایت

دوست عزیز لطفا بهینه سازی ساختار سایت را دست کم نگیرید. یقین دارم که شما میخواهید دسترسی و کارایی سایت خود را بالا ببرید. پس خواهشا در فکر ایجاد ساختاری صحیح برای وبسایتتان باشید. شما به راحتی می توانید با ایجاد دسته بندی های صحیح به 2 هدف برسید؛ اول دسترسی آسان کاربران به مطالب مورد نظرشان و دوم درک بهتر گوگل از سایتتان. به قول معروف با یک تیر دو نشان بزنید. پس بیایید با در نظر گرفتن این موارد به بهبود ساختار سایت خود کمک کنید.

3 – ساختار bread crump (خرده نان)

ساختار bread crump و سئو تکنیکال

اجازه بدهید با مثالی ساده معنی عبارت bread crump را برایتان روشن کنم. چند سال پیش سفری به ترکیه داشتم. از شانس بد یک روز داخل شلوغی شهر استانبول مسیر را گم کردم و لحظه ایی ترس تمام وجودم را گرفت؛ اما سریع به خودم آمدم و دست به دامن گوگل مپ شدم. توی یک چشم بر هم زدن موقعیت مکانی که در آن بودم، مبداٌ، مقصد و مابقی مسیر را با کمک این بزرگوار پیدا کردم و با خیال راحت به راهم ادامه دادم. این مثال را زدم تا به شما عزیزان بگویم که bread crump هم در عالم سئو دقیقا نقش همین گوگل مپ را بازی می کند.

bread crump که معنی لغوی آن خرده نان است، در واقع یک مسیریاب و نقشه راه است که وظیفه اصلی آن راهنمایی کاربران برای یافتن صفحات مختلف سایت و همچنین نشان دادن جایگاه فعلی آنها در وبسایت است. شکل bread crump در فضای سایت به صورت منویی افقی است که شامل لینک صفحات مسیر است. اینکه چرا bread crump با این اسم نامیده می شود بر گرفته از داستانی قدیمی است. دو نفر با نام های هنسل و گرتل است داخل جنگلی رفتند و برای اینکه مسیر بازگشت را گم نکنند و بتوانند راه خانه را پیدا کنند، تمام طول مسیر را با ریختن خرده نان نشانه گذاری کردند.

انواع bread crump :

4- داده های ساختار یافته (structured data)

داده های ساختار یافته (structured data) از فاکتورهای سئو تکنیکال است

اگر میخواهید توی چشم بیایید باید حرفی برای گفتن داشته باشید. باید به گونه ایی تولید محتوا کنید که گوگل بگه “ایییینه،خودشه”. تمام تلاشتان را بکنید که محتوایی با کیفیت دست موتورهای جستجو بدهید. مثل یک نانوا که نان گرم و برشته دست مشتری می دهد. گوگل هر دفعه یک سازی میزند و شما مجبورید با آن برقصید. تا الان الگوریتم‌های جور واجور را به کار گرفته و خواهد گرفت تا کیفیت محتوایی سایت شما را بررسی کند. نترسید. با این راهکارهایی که می گویم و شما هم بکار می گیرید دل گوگل را بدست می آوردید.

5 – بهینه سازی صفحات 404

رفع خطای 404 با سئو تکنیکال

قبل از باز کردن مبحث بهینه سازی صفحات 404 ؛ بیایید ببینیم که اصلا صفحه 404 یا به عبارتی خطای 404 چیست؟ در تعریفی کوتاه، خطای 404 یا خطای “یافت نشد”یعنی کاربر به سرورهای وبسایت متصل شده اما صفحه شما پیدا نشده است. این موضوع پوان منفی برای صاحبان سایت است. البته ممکن است این اتفاق لزوما از سمت سایت شما نباشد و دلایل دیگری پشت این قضیه باشد. دلایلی مثل :

6 – ساختار URL (Uniform Resource Locator)

بهینه بودن ساختار URL

URL یکی دیگر از فاکتورهای سئو تکنیکال است. URL همان آدرس سایت است که مکان یا موقعیت یک فایل را روی اینترنت نشان می دهد. دوستان جالب است بدانید که کوتاه بودن و زیبایی آدرس صفحات سایت شما برای گوگل دلنشین تر است؛ البته نه چندان هم زیاد؛ اما با در نظر گرفتن این موضوع به بهینه سازی سایتتان کمک خواهید کرد. برای ساخت URL صفحات به این موارد دقت داشته باشید:

7 – ناوبری ساختار سایت (Navigation Structure)

ناوبری ساختار سایت (Navigation Structure) در سئو تکنیکال

یکی از عوامل مهم در روند طراحی سایت، ناوبری سایت (Website Navigation) است. با یک مثال موضوع روشنتر خواهد شد. فرض بفرمایید وارد یک فروشگاه زنجیره ایی بزرگ شده اید و قصد خرید یک شیشه مربا و یک قوطی کنسرو لوبیا دارید. چند قدم جلو می روید اما هیچ غرفه بندی و دسته بندی دقیقی نمی بینید که شما را به سمت کالاهای مورد نظرتان هدایت کند. مطمئنا گیج و سردرگم می شوید و از تلف شدن وقتتان حرص میخورید. شاید اصلا عطایش را به لقایش ببخشید و کلا بیخیال خرید بشوید. از خودتان می پرسید فروشگاه به این بزرگی تابلو راهنما ندارد؟! قطعا اگر تابلو غرفه محصولات غذایی را دیده بودید این اولین سرنخ برای شما رسیدن به محصولات مورد نظرتان بود.

یک وب سایت هم دقیقا همین وضعیت را دارد. با این مثال ساده متوجه مفهوم ساختار ناوبری سایت شدیم. ساختار ناوبری یک وب سایت توضیح می دهد که صفحات مختلف وبسایت شما چطور سازماندهی شده و به یکدیگر متصل شده اند.

پس طراحان محترم وب سایت بدانید و آگاه باشید که با ارائه مسیر دقیق و دسته بندی های مناسب، اول تجربه و لذت یک گردش خوب در سایتتان را به کاربر می دهید. دوم با ارائه نقشه صحیح و چیدمان مناسب، درک بهتری از سایتتان را به موتورهای جستجو می دهید که این موضوع برای سئو بهتر بسیار با اهمیت است و سوم اینکه با ارائه ناوبری سایت باعث ایجاد افزایش نرخ تبدبل یا به بیانی ساده باعث فروش بیشتر محصولات یا ارائه خدمات خود می شوید؛ چرا که برای وقت و آرامش کاربر خود ارزش قائل شده اید.

 8 – استفاده از پروتکل SSL

 استفاده از پروتکل SSL در بهینه سازی سئو

SSL پروتکلی امنیتی است که وظیفه آن ایمن سازی ارتباط بین شما و کاربران وب سایت شماست. حالا ببینیم پروتکل SSL چه کاره و چند مرده حلاج است؟

زمان ورود کاربر به وبسایت، درخواست وی پیش از رسیدن به سرور وبسایت باید از سرور ISP ارائه دهنده اینترنت بگذرد و همین امر باعث می شود که در مسیر عبور از سرور ISP ، اشخاصی بتوانند در این مسیر قرار گرفته و اطلاعات کاربر را استخراج کنند.

کاری که این پروتکل امنیتی برای شما انجام می دهد، ایمن سازی مسیر حرکت اطلاعات محرمانه شما تا مقصد است. پروتکل SSL شدیدا مراقب اطلاعات محرمانه شماست و از فاش شدن آنها جلوگیری می کند. دقیقا مثل بادیگاردها که وظیفه شان زیرنظر گرفتن مسیر حرکت سلبریتی ها و محافظت از جان آنهاست. حالا میپرسید چطور؟ خیلی ساده. به این صورتکه اطلاعات را به شکل رمز گذاری شده به سمت سرور ISP ارسال کرده و از درز اطلاعات محرمانه کاربر جلوگیری می کند.

9 –مناسب بودن سایت برای تلفن همراه (Mobile Friendly)

ارتباط سئو تکنیکال و Mobile Friendly

دوستان خوبم توجه داشته باشید که وب سایت شما نه تنها باید گوگل پسند باشد، بلکه بهتر است در دل تلفن همراه هم جایی باز کند. می پرسید چرا؟ خیلی ساده است چون این روزها شما دست بچه 3 ساله هم تلفن همراه میبینید چه برسد به آدم بزرگ ها.

ما آدم بزرگ های گوشی هوشمند دار، درصد زیادی از کاربران اینترنت هستیم که هرجا کم می آوریم، هرجا حوصله مان سر میرود، هرجا مینشینیم و بلند می شویم و خلاصه در هر شرایطی با همین گوشی ها که انگار عضوی از بدنمان شده اند چرخی در سایت های مختلف می زنیم و بیشترین ترافیک سایت ها را با همین گوشی های هوشمند ایجاد می کنیم.

دوستان عزیز این موضوع را در اولویت قرار دهید که سایت شما باید سازگار با موبایل باشد. اگر سایت شما برای کاربران موبایل در دسترس نباشد یا به خوبی در دسترس نباشد، رتبه مناسبی را از طرف موتورهای جستجو دریافت نخواهید کرد.

برای رسیدن به این هدف موارد زیر را لحاظ کنید :

مناسب بودن سایت برای تلفن همراه یا همان Mobile Friendly مزایایی دارد که در به چند مورد از آنها اشاره خواهم کرد:

10– سرعت سایت

بهینه سازی سرعت سایت برای سئو تکنیکال

همراهان گرامی! از این یکی راه در رو ندارید. دیدید یکهوو هوس میکنید بروید خانه خاله جانتان دم در خانه شان که میرسید زنگ میزنید، سه دقیقه (با اغراق) طول میکشد در را باز کنند؟ همان موقع دلتان نمیخواهد روی درشان بنویسید ما تشریف آوردیم شما نبودید بعد هم ول کنید بروید؟

این مثال دقیقا وضعیت بعضی از سایت ها را شرح می دهد که کاربر بخاطر سرعت کم بارگذاری سایت معطل می شود، کلافه می شود و کلا بیخیال آن سایت می شود. دقت داشته باشید که یکی از فاکتورهای مهم سئوی تکنیکال که گوگل برای آن ارزش ویژه ای قائل است سرعت بارگذاری سایت است. در سال 2010 گوگل سرعت سایت رایکی از فاکتورهای رتبه بندی در نتایج صفحه های نتایج جستجو در نظر گرفته است. موتورهای جستجوگر به شدت هوای کاربران را دارند که یک وقت پشت در ورودی سایت ها معطل نشوند.

 11– نقشه سایت یا سایت مپ (XML)

نقشه سایت یا سایت مپ (XML)

نقشه سایت XMLچیست؟ نقشه سایت یا سایت مپ، محتوای سایت شما را در قالب XML لیست کرده و باعث می شود موتورهای جستجو سایت شما را شناسایی کنند. نقشه سایت XMLبه صاحبان سایت این امکان را می دهد که تمام صفحات خود را به موتورهای جستجو معرفی کنند.

12 – فعال کردن (Accelerated Mobile Pages)AMP

AMP در بهینه سازی سئو تکنیکال

سوال: AMP چیست؟ جواب: Accelerated Mobile Page یا AMP روشی برای لود سریع صفحات در دستگاه‌های تلفن همراه است. طبق تجربه و مشاهداتمان اغلب کاربران از طریق گوشی های هوشمند، سایت ها را زیر و رو می کنند.

به قول امروزی ها بیست و چهاری گوشیشان در دستشان است و توی سایت ها می چرخند. پس هوشمندانه است که صاحب یک وب سایت از این موضوع به نفع خود استفاده کند. چطور؟

با فعال کردن سرویس AMP که امکان لود سریع صفحات گوشی های همراه را به کاربران می دهد.زمانی که شما از این سرویس در سایت خود استفاده می‌کنید نماد AMP در کنار وب‌سایت شما اضافه خواهد شد. دقت کنید که برای این کار نیاز به ابزارهای توسعه‌دهنده گوگل و یا تلفن همراه دارید. ارائه این  سرویس به کاربران در واقع دادن این تضمین است که صفحه در کسری از ثانیه لود می شود و به‌این‌ ترتیب کاربران با خیال راحت در صفحه شما می مانند و ترافیک صفحه را بالا می برند. البته در نسخه جدید گوگل علامت AMP از کنار نتایج حذف شده است.

13 – محتوای تکراری (Duplicate Content)

محتوای تکراری و بروز مشکل در سئو

خواهشا از ارائه محتوای تکراری پرهیز کنید. با ارائه محتواهای تکراری موتورهای جستجو را دچار مشکل و سردرگمی میکنید. برای موتورهای جستجو کیفیت بالای تجربه کاربران مهم است و لاغیر. موتورهای جستجوگر به ندرت محتوای تکراری را نشان می دهند. در نتیجه از میان نسخه های موجود، نسخه اصلی را پیدا کرده و در اختیار کاربران قرار می دهند. برای حل این مشکل به راحتی می توانید از بروز مشکل محتوای تکراری (Duplicate content) جلوگیری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *