موتور جستجو یا search engine برنامه ای است که کلمات کلیدی یا کلمات هدف را در بانک های اطلاعاتی وب جهانی جستجو می کند؛ سپس آنها را در اختیار کاربرانی قرار می دهد که در جستجوی کلمه مورد نظر هستند. حتما دیدید که در سایت هایی مانند Google، Yahoo ، MSN و … هر زمان که کلمه یا عبارتی را جستجو کنید فهرستی از سایت های مرتبط با همان موضوع نمایش داده می شود. در واقع موتورهای جستجو اطلاعات را در یک دیتابیس بزرگ ذخیره و طبقه بندی می کنند.‌‌ در سال 1990 اولين موتور‌های جستجو شروع به فعالیت کردند. در آن زمان مردم موتورهاي جستجو را بر اساس حروف الفبا می دیدند مثلا صفحه AAA در بالاي اين ليست وجود داشت. بعد از رشد و پیشرفت دنیای وب در جهان، کم کم این موتورهای جستجو دارای الگوریتم های پیچیده تری شدند و به شکلی که امروز می بینید درآمد. ببینیم موتورهای جستجو چگونه کار میکنند.

طرز کار موتورهای جستجو

قبل از هر چیزی با چند اصطلاح آشنا شویم :

Crawling & Indexing:

طرز کار موتور جستجو

بازدید گوگل از وب سایت شما فرایندی است که توسط ربات خزنده عنکبوتی گوگل انجام می شود. بعد از آن نتایج بر روی شاخص گوگل (جستجو در وب سایت) قرار می گیرد. درنتیجه اطلاعات ذخیره شده در اختیار کاربران قرار می گیرد.

Providing Answers:

موتور های جستجو ، در واقع دستگاههای پاسخگو هستند. زمانی که کلمه ای جست و جو می شود، این موتورها بهترین پاسخ را در میان میلیونها سایتی که وجود دارد ارائه می دهد؛ همچنین به سایت موردنظر امتیاز و رتبه می دهد.

باهم انواع موتورهای جستجو را ببینیم.

انواع موتورهای جستجو :

1- Crawler Based Search Engines (موتورهای جستجوگر خزنده)

این موتورهای جستجو برای پیمایش و دسته بندی وب سایت ها از یک نرم افزار پیشرفته استفاده می کنند. به این برنامه ها اصطلاحا “عنکبوت” ، “ربات” یا “بات” میگویند. ربات بعد از بررسی صفحات وب، آنها را دانلود می کنند و به آنالیز اطلاعات میپردازند. این صفحه بعد از پیمایش به پایگاه داده های موتور جستجو افزوده می شوند. هنگامی که یک کاربر درباره موضوعی جستجو می کنند موتور جستجو با توجه به کلمه کلیدی یا query، دیتابیس را بررسی و لیستی را ارائه می کنند که این لیست از وب سایت های تشکیل شده که نزدیک ترین نتیجه را ارائه می دهند.

مثل Google.com

2- Directories (فهرست ها)

فهرستی از ویرایشگرهای انسانی هستند که می توانند انتخاب کنند که به کدام سایت وابسته باشند. آنها وب سایت ها را در دسته بندی Directory قرار می دهند. ویراستاران انسانی بر اساس اطلاعاتی که وجود دارد و با استفاده از قوانین موجود وب سایت را رتبه بندی می کنند.

مثل Yahoo.com

3-Hybrid Search Engines  (موتورهای جستجوگر ترکیبی)

موتورهای جستجو ترکیبی ، از ترکیب نتایج موتورهای جستجوی دایرکتوری و جستجوگر خزنده هستند.

مثل Yahoo.com
Google.com

4-Meta Search Engines  (ابر جستجوگر)

ابر جستجوگر ها نتایج را از تمام موتورهای جستجو دیگر جمع آوری می کنند و آنها در یک لیست بزرگ ذخیره و نگهداری می کنند.

مثل Metacrawler.com

5- Specialty Search Engines (موتورهای جستجوگر ویژه)

این موتورهای جستجوگر برای پاسخگویی خواسته های ناهنجار توسعه پیدا کرده اند.

مثل bizrate.com

چگونه سایت های مختلف در موتورهای جستجو رتبه بندی می شوند؟

با موتورهای جستجو و انواع مختلف آن آشنا شدید. خب چگونه این موتورهای جستجو به سایت ها رتبه می دهند؟ درواقع موتور جستجو با توجه به الگوریتم هایی که دارد به صفحات سایت ها امتیاز می دهند. هر چه امتیازها بالاتر باشد در هنگام جستجو توسط کاربر، این سایت در رتبه هایی بالاتری نسبت به رقبا قرار می گیرد. باید بگم که PageRank سایت گوگل رتبه اول گوگل را دارد.

گوگل امتیازی بین 0 تا 10 را به سایت ها می دهد. در هر ماه 1 یا 2 بار این رتبه بندی توسط گوگل بازبینی شده و تغییر می کند. سایت های با رتبه 10، در بین کاربران محبوب تر هستند و تعداد لینک های بیشتری دارند. سایت هایی که نمره ای بین 3-7 دارند، درواقع سایت های متوسطی هستند که محبوبیت رتبه های بالا ندارند. همچنین سایت هایی که تازه شروع به کار کرده اند، امتیاز 0 دارند. وب سایت های با امتیاز بالاتر، بازدیدکننده ها و نرخ کلیک بیشتری دارند.

وب سایت هایی که رتبه بندی بالاتری دارند، درصد بیشتری از کلیک ها و کاربران را جذب می کنند. این می تواند به یک تجارت بزرگ تبدیل شود. البته باید بگم که رتبه بندی موتورهای جستجو براساس عوامل مختلفی مثل سن دامنه سایت، کیفیت محتوا، لینک ها، شبکه های اجتماعی و … است.

توجه کنید که موتورهای جستجو صفحات وبسایت را رتبه بندی می کنند نه کل یک سایت را. اجازه بدهید برترین موتورهای جستجو را به شما معرفی کنم:

10 موتور جستجوگر برتر :

1) Google.com
2) ‌Bing.com
3) Yahoo.com
4) Ask.com
5) Aol.com
6) Wow.com
7) Webcrawler.com
8) Mywebsearch.com
9) Infospace.com
10) Info.com

الگوریتم موتور جستجو چیست؟

هر موتور جستجو مجموعه ای از قوانین مختص خود را دارد. این قواعد است که مشخص می کند یک صفحه وب چقدر ارزشمند است. همچنین مجموع این قوانین بسیاری از موارد مربوط به رتبه بندی و ایجاد داده های سازمان یافته که در  نتیجه ی هر جستجو نمایان می شود را مشخص می کند. این الگوریتم ها برای هر موتور جستجو کاملا متفاوت است. با وجود همه این تفاوت ها؛ موارد خاصی وجود دارد که تمام الگوریتم های موتور جستجو در آن مشترک هستند. با هم ببینیم.

ارتباط صفحه با کلمه کلیدی

یکی از اولین مواردی که هر الگوریتم موتور جستجو آن را بررسی می کند ارتباط صفحه با کلمه کلیدی است. همچنین مکان قرارگیری کلمات کلیدی نیز یکی از فاکتورهای مهم برای الگوریتم موتورهای جستجو به حساب می آید. در مقاله مربوط به چگونگی تراکم کلمات کلیدی مفصل درباره این موضوع صحبت کردیم. حضور متناوب کلمات کلیدی برای الگوریتم موتور جستجو مهم است. استفاده از کلمات کلیدی به شکل طبیعی و متناوب، رتبه بهتری را به صفحه می دهد.

 فاکتورهای ویژه

فاکتورهای منحصر به فرد هر الگوریتم باهم فرق می کند و این دلیل تمایز موتورهای جستجو مثل گوگل، یاهو و MSN است. یکی از این فاکتورها، تعداد صفحات ایندکس شده در یک موتور جستجوگر است. مثلا صفحات بیشتری از سایت خود را در موتورهای جستجوی مختلف ایندکس می کنید و یا به صورت متناوب ایندکس کردن صفحات را انجام می دهید؛ این میتواند نتایج مختلفی را برای هر موتور جستجو داشته باشد. برخی از موتورهای جستجو سایت را جریمه می کند و دچار پنالتی می شود، در حالی که برای دیگر موتورهای جستجو این موضوع اصلا مهم نیست و اتفاقی نمی افتد.

فاکتورهای خارج از صفحه

مواردی مثل لینک و بک لینک های صفحه و اعتبار یک سایت در میان دیگر سایت ها از جمله این موارد است. کلیک های متناوب و لینک ها شاخص هایی هستند که میزان ارتباط یک صفحه وب را با کاربران و بازدیدکنندگان واقعی و ارزش سایت از دید آنها را نشان می دهند. انجام صحیح فاکتورهای خارج از صفحه برای کارشناسان وب مشکل است، اما باید بدانید که این کار تاثیر زیادی بر رتبه وب سایت بر اساس الگوریتم های موتور جستجو دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *