برای موفقیت در کسب و کار باید بتوانیم بازاریابی محتوا انجام دهیم که برای این کار از تولید محتوا کمک می گیریم. اما باید گفت تولید محتوا به تنهایی کافی نیست باید یک برنامه ریزی منظم و دقیق داشته باشیم، به این برنامه استراتژی محتوا می گویند. در حقیقت استراتژی محتوا، یک برنامه ریزی دقیق بر اساس هدف کسب و کار است.
دقیق ترین تعریف های استراتژی محتوا
در این بخش چند تعریف از استراتژی محتوا را بیان می کنیم:
- تعریف استراتژی محتوا از نگاه بلومشتاین: این تعریف بر این نکته تاکید دارد که وظیفه استراتژی محتوا این است که تجربه مورد نظر برند را برای مخاطب بیان کند. فعالیت هایی مانند بررسی نیاز مخاطب و نقطه اشتراک آن با برند، متمرکز کردن فعالیت های مربوط به محتوا، یکپارچه کردن محتوا، رساندن محتوا به دست مخاطب هدف از زیرمجموعه های استراتژی محتوا است.
- تعریف مایکل برنر از استراتژی محتوا: بر اساس این تعریف استراتژی محتوا، نوعی نگرش استراتژیک در رابطه با مدیریت محتوا به عنوان یک دارایی است. بر اساس آن، باید مدیریت به شیوهای باشد که نرخ بازگشت سرمایه ی مربوط به فعالیتهای محتوا به صورت عددی، قابل اندازه گیری باشند.
- تعریف استراتژی محتوا از نگاه راهِل بِیلی: استراتژی محتوا، شامل قسمت های اجرایی نیست. بر اساس این تعریف مواردی مانند توسعهی محتوا، مدیریت محتوا و رساندن آن به دست مخاطب براساس خروجی استراتژی، انجام میشوند.
- تعریف استراتژی محتوا از نگاه کریستینا هالورسون: استراتژی محتوا، روش استفاده از محتوا برای رسیدن به هدف در کسب وکار و برطرف کردن نیاز مشتریان است.
اجزای استراتژی محتوا چیست؟
تا اینجا با تعریف استراتژی محتوا آشنا شده اید. برای اینکه دقیق تر موضوع را درک کنید بهتر است اجزای آن را بشناسید:
- تعیین هدف : هدف کوتاه مدت، میانمدت و بلند مدت را تعیین می کنیم.
- توصیف برند: باید هویت، ارزشها، مأموریت، چشمانداز برند و … را مشخص کنیم.
- پرسونا: باید مشتریان و مخاطبان خود را به خوبی بشناسیم، یعنی بدانیم برای چه کسی با چه ویژگی هایی می خواهیم محتوا تولید کنیم.
- تحلیل رقبا : برای اینکه بتوانیم از رقیبان خود سبقت بگیریم باید رقیبان خود در حوزه تولید محتوا بشناسیم تا بتوانیم نقاط ضعف خود را برطرف کنیم.
- تحقیق کلمات کلیدی: باید کلمه کلیدی را پیدا کنیم و براساس آن محتوا تولید کنیم.
- نقشه سفر مشتری : باید دغدغه های مخاطبان و آنچه در جستجوی آن هستند را شناسایی کنیم. رفتار رقیبان در پاسخگویی به نیاز مخاطبان می تواند نقشه راه ما در تولید محتوا باشد.
- تهیه راهنمای تولید محتوا : باید چگونگی لحن محتوا، رنگها، عکسها و … را تعیین کنیم.
- تعیین راه های انتشار محتوا
- نوشتن تقویم محتوا: موضوع هر محتوا، عنوان، تیترها، تاریخ انتشار و … را باید در تقویمی مشخص کنیم.
- شاخصهای عملکرد
تمام این بخش ها را یک بار در قالب یک جدول یا متن و یا …. می نویسیم. و در طول انجام کار پیوسته به آن مراجعه کنیم تا از خط خارج نشویم.
هدف از نوشتن استراتژی محتوا چیست؟
اگر تجربه تولید محتوا داشته باشید حتما می دانید که اگر هدفتان مشخص نباشد و مخاطبتان را نشناسید برای نوشتن محتوا دچار سردرگمی می شوید. زیرا نمی دانید که کارهایی که انجام می دهید در راستای هدفتان است یا نه؟ در واقع تولید محتوا بدون استراتژی یعنی هدر دادن پول و وقت. در کل هدف از نوشتن استراتژی محتوا مشخص کردن چیزهایی است که کمک میکند چه کارهایی را چطور انجام دهید.
با کمک استراتژی محتوا می توانید برای خود جهت تعیین کنید. این استراتژی در مسیر رسیدن به اهدافتان با شما خواهد بود. به شما کمک می کند دقیقا در مسیر رسیدن به اهدافتان منحرف نشوید. مهمترین اهداف نوشتن استراتژی محتوا، تولید محتوای با کیفیت، با سرعت بیشتر و براساس هدف، بالا رفتن احتمال موفقیت، سبقت گرفتن از رقبا، بهبود سئو وب سایت و …. است.
مراحل نوشتن استراتژی محتوا
نوشتن استراتژی محتوا اصلا کار عجیب غریب و سختی نیست ولی باید با دقت انجام شود تا بهترین نتیجه را بگیرید. در این بخش با تهیه استراتژی محتوا مرحله به مرحله آشنا می شوید:
مرحله اول: هدف خود را از نوشتن استراتژی محتوا مشخص کنید
مهمترین بخش بازاریابی محتوا و نوشتن استراتژی آن، هدف شما است. اگر این مرحله به خوبی انجام شود، راهنمای شما در مراحل بعد خواهد بود. به شما کمک می کند تا بهتر مخاطبانتان را بشناسید و نوع محتوا را مشخص کنید. (تصویر)
مرحله دوم: وضعیت کسب و کار خود را بررسی کنید
بعد از تعیین هدف نوبت آن است که کسب و کارتان را به خوبی بررسی کنید. این بررسی باید از جنبه های مختلفی باشد. برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
- بررسی وضعیت شرکت ( درآمد شرکت چگونه است؟بیشترین درآمد مربوط به کدام بخش است؟نیاز بازار برای این محصول چگونه است و… .)
- وضعیت بازاریابی محتوا (چه محتوایی تا کنون منتشر شده است؟آیا یک متخصص درباره محتوا داریم؟فاکتورهای مهم برندینگ برای شرکت چه چیزهایی هستند؟و… .)
- تعیین راه های انتشار محتوا ( با توجه به کسب کار خود از چه راهی محتوا خود را منتشر کنید، اینستاگرام، لینکدین، سایت خود یا سایر سایتها، ایمیل، اس ام اس و … .)
- ارتباط بین محتوا و هویت برند ( باید هویت برند را در محتوای خود اعمال کنید. موضوعات، مشکلات و نیازهایی که در اولویت برند هستند را بررسی کنید. همانها را در تولید محتوا مد نظر قرار دهید و … .)
مرحله سوم: کلمات کلیدی مناسب کسب و کارتان را پیدا کنید
کلمه کلیدی مهمترین بخش استراتژی محتوا است. زیرا کلمه کلیدی ترافیک سایت را ایجاد می کند. با تحقیق کلمه کلیدی می توانید به نیازهای کاربران و سوالاتشان پی ببرید. همچنین با این کار کاربران به سمت سایت شما هدایت می شوند و با کسب و کار شما آشنا می شوند. به طور خلاصه با تحقیق کلمه کلیدی نیاز بازار حوزه ی کسب و کار خود را پیدا می کنید. روش ها و ابزارهای زیادی مانند پیشنهادات گوگل، kwfinder، keywordplanner و … برای تحقیق کلمه کلیدی وجود دارد که شما می توانید کلمات و عبارات کلیدی حوزه کسب کار خود را پیدا کنید.
مرحله چهارم : رقیبانتان در کسب و کار بررسی کنید
یکی از مهمترین مراحل استراتژی محتوا، بررسی رقیبان در حوزه کسب و کار خود است. چرا ؟ چون باید استراتژی دیگران را بفهمیم تا بتوانیم یک قدم جلوتر باشیم. اما چگونه؟ از کلمات کلیدی که در مرحله قبل را پیدا کردید می توانید برای پیدا کردن رقیبانتان استفاده کنید. برای این کار کافی است کلمات کلیدی را در گوگل جستجو کنید. نتایج اول گوگل را باز کنید و همه قسمت های سایتشان را بررسی کنید. ببینید چه محتوایی تولید کرده اند، نقاط قوت و ضعقشان چیست و …. . حالا نوبت آن است که به سراغ رقیبان خارجی بروید و آنها را شناسایی کنید. اما چرا؟ ممکن است این سایت ها رقیبان شما نباشند اما دید خوبی به شما می دهند. حتی می توان گفت بیشتر کسب و کار های موفق از یک نمونه خارجی تقلید می کنند. برای این کار نیز می توانید از معادل انگلیسی کلمات کلیدی کمک بگیرید. در گوگل جستجو کنید و سایت های خوب را پیدا کنید.
مرحله پنجم: پرسونای مشتری را تهیه کنید
پرسونای مشتری چیست؟ یک سری شخصیت های خیالی هستند که الگوهای رفتاری، اهداف، نیازها و ویژگیهای شخصیتی بسیار نزدیک به مشتری های ایده آل ما دارند. به زبان ساده، پرسونای مشتری توصیف میکند و توضیح میدهد که مشتری ایده آل شما کیست، زندگی روزمره خود را چگونه میگذراند، با چه چالشهایی روبرو است و چطور تصمیم میگیرد. شناخت پرسونا مشتری به ما کمک می کند تا نیازهایشان را برطرف کنیم و از این طریق آنها را از مخاطبان ساده به مشتریان وفادار تبدیل کنیم. چگونه باید پرسونای مشتری را بشناسیم؟ میتوانید از طریق اس ام اس یا ایمیل یک پرسشنامه برای مشتریان فعلی خود ارسال کنید و بر اساس دادههایی که در این پرسشنامهها گردآوری کردید، پرسونای مشتری را تهیه کنید.
مرحله ششم: اطلاعاتتان را ارزیابی کنید
حالا شما یک سری اطلاعات خام دارید و باید از آنها در مسیر موفقیت خود استفاده کنید. پس باید این اطلاعات را ارزیابی و تحلیل کنید تا به استراتژِی محتوا تبدیل شوند. بعد از اینکه ارزیابی و آنالیز تمام شد، باید این تحلیلها را در کنار اهدافتان قرار دهید و ارتباط این داده ها و اهداف را بررسی کنید. قیف مرحله بعد می تواند به شما کمک کند.
مرحله هفتم: قیف بازاریابی محتوا را بسازید
تا اینجا به درک نسبی از مشتریان رسیده اید پس وقت آن است که قیف بازاریابی محتوایی خود را تهیه کنید. قیف بازاریابی محتوا چیست؟ قیف بازاریابی محتوا یا Content Marketing Funnel نشان می دهد که برای خرید چه مراحلی وجود دارد. مشتریان در چه مرحله ای قرار دارند و برای جذب آنها چه باید کار کرد؟
1. آگاهی (Awareness)
در این سطح برای کسانی که هیچ آگاهی از کسب و کار شما ندارند، نوشته می شود. این محتوا قرار است آنها را به صفحه شما بکشاند. پس در این سطح محتواهای عمومی که برای همه مناسب است گذاشته می شود.
2. محرک (Trigger)
افرادی که در این سطح قرار دارند از کسب و کار شما آگاهی دارند اما کمی ذهنشان درگیر است که آیا خدمات شما نیاز آنها را برطرف می کند؟ محتوای شما در این سطح باید آنها را به خرید از شما ترغیب کند.
3. جستجو
مخاطبان در این مرحله دوست دارند اطلاعات بیشتری درباره خدمات یا محصولات شما بدست بیاورند. بنابراین محتوای شما باید آموزشی و مفید باشد. همچنین این محتوا باید تمام جنبه های منفی و مثبت محصول شما را بیان کند.
4. توجه (Interest)
در این سطح مخاطبان نیاز خود را می دانند و قصد خرید دارند. اما نمی دانند از کدام برند خرید کنند. پس اینجا وقت آن است که محتوای خود را دقیق تر و با جزییات بیشتر کنید و مزایای محصول و خدمات خود را بیان کنید. اما اصلا از خود تعریف نکنید
5. اقدام یا خرید (Action)
بعد از اینکه مخاطبان را با محتوا به سمت خود کشاندید وقت آن است که خرید انجام شود. پس مخاطبان این بخش افرادی هستند که قصد دارند از شما خرید کنند. بنابراین باید توضیحات کاملی درباره هر محصول یا خدمت خود در اختیار مشتری قرار دهید تا از شما خرید کند.
6. ماندگاری یا وفاداری (Loyalty)
شاید فکر کنید بعد از هر خرید کار شما به پایان رسیده است و باید سراغ مشتری جدید بروید. اما باید بدانید که شما با خدمات پس از فروش و پشتیبانی عالی حس اعتماد در مشتری ایجاد کنید تا دوباره از شما خرید کند. همچنین بدون آنکه برای تبلیغات هزینه کنید، این مشتریان برای شما تبلیغ می کنند. بنابراین برای جذب دائمی این مشتریان همیشه برای این دسته از مخاطبان محتوا تولید کنید.
مرحله هشتم: تقویم محتوا را بنویسید
بعد از اینکه استراتژی محتوا مشخص شد باید تقویم محتوایی خود را بنویسید. یعنی چی؟ تا اینجا مسیر شما مشخص شده است و می دانید روی چه محتوایی باید سرمایه گذاری بکنید، پس باید الان نقشه عملی مسیرتان را بکشید. با نوشتن تقویم محتوایی شما در مسیر عملی بازاریابی قرار می گیرید. با کمک این تقویم عملکرد تیم تولید محتوا را می توانید بسنجید و با توجه به آن تصمیم گیری کنید. چند برنامه نرم افزاری مانند تقویم گوگل، نرم افزار آسانا،گوگل شیت و نرم افزار ترلو می توانند در این مسیر به شما کمک کنند.
مرحله نهم: شاخص عملکردی را مشخص کنید
به طور منظم شاخص کلیدی (KPI) عملکرد را بررسی کنید. این شاخص ها اعداد و ارقامی هستند که به شما نشان می دهند تا چه حد کارتان را درست انجام داده اید. برخی از شاخص های کلیدی عملکرد در محتوا عبارتند از:
- تعداد بازدید
- تعداد کامنت یا نظر
- نرخ کلیک CTA
- رتبه کلمات کلیدی
- زمان ماندگاری در صفحه
- تعداد بهاشتراک گذاری صفحه
- ترافیک ورودی از گوگل
- و … .
مرحله دهم: محتوای جذاب بنویسید
بعد انجام تمام مراحل قبل وقت نوشتن محتوا است. تیم تولید محتوا باید دست به کار شوند و محتوای جذاب و ارزشمند تولید کنند. محتوا باید به قدری جذاب باشد که مخاطب را تا انتها جذب کند. پس باید اطلاعات ارزشمند و در عین حال ساده را در اختیار کاربران قرار دهید. برای این که محتوای جذاب تولید کنید کافی است به نکات زیر توجه کنید:
راحت، روان و خودمونی بنویسید اما نکات نگارشی را رعایت کنید.
از انواع متنوع محتوا استفاده کنید. محتوا شامل تصویر، ویویو، نمودار، جدول و… باشد. با این کار طیف وسیعی تری از کاربران را به سمت سایت می کشانید. همچنین محتواهایی که از تصاویر مرتبط برای مطالب استفاده میکنند،30% بیشتر از محتواهایی که فقط متنی هستند دیده میشوند.
متن خود را خوانا بنویسید. خوانا بودن هم برای کاربران مناسب است و هم به سئو متن کمک می کند.منظور از خوانا بودن چیست؟از تگهای H1، H2، H3 استفاده کنید. قسمت هایی که مهمتر هستند را پررنگ تر (Bold) کنید و از نشانه ها استفاده کنید.
امیدوارم مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد. قطعا خوشحال می شویم که پیشنهادات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.