امروزه هیج یک از ما ذهنیت و تصور خوبی نسبت به ویروس نداریم و این کلمه یادآور دوره شوم و تلخی در زندگی ماست اما با مطالعه این مقاله خواهیم دید به کار گیری روش فعالیت ویروس، می تواند فوایدی برای ایده های ما و پیشرفت کسب و کارمان خواهد داشت.
بازاریابی ویروسی یا بازاریابی ویروس وار و یا وایرال مارکتینگ یک روش بازاریابی الکترونیکی و اینترنتی جادویی برای تبلیغ و مطرح کردن فعالیت های ما در میان عموم می باشد.
چندی پیش که شبکه های اجتماعی متنوعی مطرح نبود؛ از آگهی های روزنامه، بیلبوردهای تبلیغاتی و یا تلویزیون برای تبلیغ کسب و کار استفاده می شد اما اکنون می توان با استفاده از اینترنت و شبکه های مجازی و با کمک مخاطبان کنجکاو و وفادار خود، تبلیغ یا محتوای مورد نظر خود را بصورت گسترده و به مانند یک اپیدمی در جامعه توزیع کرد، به این روش بازاریابی ویروسی می گویند.
اگر پیام های بازرگانی ما، به گونه ای زنجیروار طراحی شوند که کاربران اینترنت از دیدن آن لذت ببرند و باعث تشویق مخاطبان هدف به انتقال محتوای تبلیغ شود، موفقیت به ما نظر خواهد کرد. در واقع هدف بزرگ بازاریابی ویروسی تبدیل ارتباط بازاریاب و مصرف کننده به مصرف کننده و مصرف کننده است.
اصول بازاریابی ویروسی :
در بازاریابی ویروسی تبلیغ ممنوع است یعنی به جای تعریف از مزایای محصول یا خدمات خود، یک عکس یا کلیپ یا … جالب توجه تهیه می شود که به یاد ماندنی خواهد بود. معرفی خدمات در بازاریابی ویروسی باید به گونه ای باشد که در ذهن نقش بسته و حتی بر سر زبان ها آورده شود و نباید برای دسترسی به محتوای ارائه شده محدودیتی از قبیل پرداخت هزینه، عضویت در سایت، رده سنی و… وجود داشته باشد.
مثلا بی شک شما تبلیغات صنعت چاپ نساجی استان خوزستان در آغاز سال 1400 بر روی بیلبورد را دیده و یا شنیده اید.
این بیلبورد عجیب تا مدتی سوژه رسانه های اجتماعی بود که پس از مصاحبه با مسئول این نساجی مشخص شد او برای معرفی فعالیت خود از روش بازاریابی ویروسی استفاده کرده است.
به طور مثال تصور کنید برای تبلیغ شیر پاستوریزه ویدئویی تهیه شود که در آن کارخانه به روز بسته بندی شیر و پرسنل فعال و مسئولیت پذیر را نشان دهد و از فواید مصرف شیر بگویند؛ علاوه بر اینکه این تبلیغ جنبه عمومی داشته، موفق نخواهد بود. در عوض قهقه ها و شادی یک بعد از خوردن شیر و بازتاب شور و شوق و شادمانی وی بر روی مخاطب؛ محتوای منحصر به فردی است که نقش بسیاری در انتشار حداکثری این کلیپ و تبلیغ مورد نظر خواهد داشت.
استراتژی بازاریابی ویروسی :
تکنیک های بازاریابی ویروسی باید به روز و متناسب با شرایط جامعه باشد، بنابراین همیشه در حال تغییر است. در ادامه به چند مورد اشاره خواهد شد.
- شناسایی مخاطبان هدف و استفاده از شبکه های اجتماعی پر طرفدار:
اگر بتوانیم محتوایی جذاب و مورد علاقه اکثریت جامعه را در کانالی گسترش دهیم که در دسترس دریافت کننده قرار گیر، قدم بزرگی در گسترش ویروسی آن خدمات برداشته ایم.
- به کارگیری محتوا، کلمات و عبارات جذاب و قدرتمند:
اکثر پیام های حاوی محتواهای مفید، جالب و به یاد ماندنی که تاریخ انقضا نداشته باشند، انتشار بیشتری خواهند یافت.
- دسترسی آسان و امکان باز نشر بی دردسر به سایرین:
اینکه مطالب انتشار یافته به راحتی در دسترس باشد؛ اهمیت زیادی دارد. دانلود آسان، به اشتراک گذاری و باز نشر بی دردسر لزوم تبدیل یک پیام به اپیدمی است. اگر ایده یا کسب و کار ما حجم کم و خلاصه اما مفید باشد، سریع تر به هدف خود که همان بازاریابی ویروسی است، دست خواهیم یافت.
- امتیاز قائل شدن:
شما می توانید برای ارائه یک محصول یا خدمات ارزشمند به دریافت کننده امتیاز دهید. مثلا ارسال رایگان محصول خریداری شده یا اشانتیون یا … در ابتدا باعث جلب توجه بیننده و درنهایت جلب رضایت وی خواهد شد. تقدیم یک امتیاز در روند گسترش آن بسیار موثر است.
- تحریک احساسات و عواطف:
در یک بازاریابی ویروسی موفق، احساسات و عواطف بینندگان درگیر خواهد شد، به گونه ای که نسبت به انتشار خودبخودی تبلیغ ما، همکاری می نمایند و نه تنها کاربران و مخاطبانشان دچار ویروس می شوند بلکه آن تبلیغ را در صفحات شخصی و کانال و وبسایت و وبلاگ خود به نمایش خواهند گذاشت. بطور مثال کلیپی که باعث شادی و سرگرمی یا نبوغ و خلاقیت باشد، دچار موج اپیدمی خواهد شد.
- یادآوری و تکرار پیام ها:
ممکن است ارائه خدمات یا محصول شما، زمانی نشر یافته و باعث جلب توجه و اعتماد شده که بسیاری از مخاطبان قبل از انتشار محتوا را به نحوی دیگر دریافت نموده اند بنابراین نیاز به تکرار و یادآوری آن پیام برای ماندگاری در ذهن و حضور در روز موعود می باشد. مثلا خرید ماشین یا خرید ظروف چدن آشپزخانه برای نو عروس ها با یک کلیپ جنجالی حداقل به یکسال زمان برای خرید مجدد نیاز دارد.