همه چیز درباره کنیبالیزیشن یا همنوع خواری

کنیبالیزیشن چیست؟ با یک مثال شروع میکنیم تا موضوع راحت تر برای شما جا بیفتد. فرض کنید شما سایتی در زمینه فروش یخچال دارید. یک کاربر عزیز با سرچ کلمه کلیدی “یخچال ساید بای ساید” همزمان با دو صفحه از سایت شما در نتایج گوگل روبرو می شود. این در حالیست که شما بعنوان صاحب سایت، قصد داشتید تنها یکی از این صفحات بعنوان صفحه اصلی در زمینه “یخچال ساید بای ساید” نمایش داده شود. فکر می کنید چه اتفاقی افتاده است؟

اینجا دقیقا مشکل کنیبالیزیشن پیش آمده است. یعنی چی؟ یعنی شما ناخواسته با ارائه همزمان دو صفحه با کلمات کلیدی مشابه و محتوای مشابه نه تنها کاربر و گوگل را در تشخیص صفحه اصلی گیج کرده اید، بلکه صفحات خود را هم به جان هم انداخته اید و در حال حاضر آنها در حال بلعیدن یکدیگرند.

کنیبالیزیشن خیلی زیر پوستی و خاموش گریبان صفحات را گرفته و باعث تقسیم امتیاز بین صفحات شما می شود که این اتفاق اصلاً معنای خوبی ندارد. به شما سئوکاران عزیز مخصوصا مبتدی ها، توصیه می کنم با افزایش دانش و دقت نظر خود در بحث کنیبالیزیشن، صفحات خود را از گزند این فاجعه بزرگ دور کنید؛ چرا که تبعات جبران ناپذیری را برای شما به همراه خواهد داشت.

ما اینجا هستیم تا با ارائه این مقاله، قدم به قدم شما را همراهی کرده و به تمامی سوالاتتان در زمینه کنیبالیزیشن پاسخ دهیم.

کنیبالیزیشن (Cannibalization) در سئو به چه معناست؟ 

canibalization(کنیبالیزیشن) در لغت به معنای همنوع خواری است. در تعریفی ساده، وقتی شما همزمان دو یا چند صفحه با کلمه کلیدی یکسان (یا چند کلمه کلیدی مشابه) و همچنین محتوای مشابه داشته باشید در اصطلاح Cannibalization اتفاق خواهد افتاد. در این حالت دقیقا چه اتفاقی می افتد؟

در این حالت، از آنجا که گوگل یا هر موتور جستجوی دیگر، قدرت تشخیص این را ندارد که کدام محتوا باید رتبه بالاتری داشته باشد؛ پس شروع به مقایسه محتواها کرده و هر صفحه ایی را که با کلمه کلیدی ارتباط معنایی بیشتری داشته انتخاب میکند. متاسفانه کنیبالیزیشن بر روی سئو سایت تاثیر مستقیم و منفی می گذارد و باعث می شود که سایت شما در نتایج گوگل رنک نگیرد یا بطور چشمگیری افت کند.

نکته: اگر شما دو یا چند صفحه با کلمه کلیدی مشابه ولی با محتوای متفاوت داشته باشید Canibalization اتفاق نخواهد افتاد.

چرا کنیبالیزیشن (Cannibalization) به سئو سایت آسیب میزند؟

کنیبالیزیشن

کنیبالیزیشن پیامدهای نامطلوبی برای سئو سایت به همراه دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد:

رقابت با خود

با وجود کلمات کلیدی در وبسایت شما، گوگل فرض را بر این می گذارد که شما در حال رقابت با خودتان هستید.

کاهش CTR (نرخ کلیک)

CTR(نرخ کلیک) یکی از پارامترهای مهم در سئو موفق یک وبسایت است. هنگام بروز کنیبالیزیشن، CTR یا همان نرخ کلیک بین صفحات تقسیم می شود. تقسیم نرخ کلیک = رقابت صفحات با هم

تضعیف پیوندها و انکر تکست ها

زمانیکه کنیبالیزیشن اتفاق می افتد، تمام بک لینک ها بجای برگشت به یک منبع اطلاعاتی، بین صفحات تقسیم می شوند. علاوه بر آن، پیوندهای داخلی و انکر تکست ها هم به جای هدایت کاربران به یک صفحه معتبر، آنها را به چندین صفحه مختلف می برند. این اتفاق از پیامدهای ناگواریست که کنیبالیزیشن برای سئو سایت به همراه دارد.

کاهش نرخ تبدیل

زمان بروز کنیبالیزیشن به جای اینکه کاربران، صفحه ی اصلی شما را ببینند، به صفحاتی که کمتر مرتبط هستند هدایت می شوند و از آنها بازدید می کنند. این موضوع به مرور زمان باعث ریزش کاربران و در نهایت کاهش نرخ تبدیل می شود.

هدر رفتن سهمیه کراولر(خزنده)

سهمیه کراولرهای (خزنده) شما تعداد دفعاتی است که خزنده های موتور جستجو در یک بازه زمانی مشخص به وب سایت شما سر می زنند. حالا اگر شما دارای چندین صفحه اختصاص یافته به یک کلمه کلیدی باشید، باعث خزش موتورهای جستجو در صفحاتی می شوید که اصلا مورد نیاز نیستند.

چگونه کنیبالیزیشن (cannibalization) را تشخیص دهیم؟

تا اینجا با کنیبالیزیشن(همنوع خواری) و آثار مخرب آن بر سئوی سایت آشنا شدیم. حالا ببینیم چطور مشکل همنوع خواری را تشخیص دهیم. کنیبالیزیشن چندان مشکل ساده ایی نیست، اما لاینحل هم نیست. شما با استفاده از یکسری ابزارهای قدرتمند و تکنیک ها می توانید به بررسی همنوع خواری بین صفحات خود بپردازید. در ادامه با یک نمونه از این ابزارها و تکنیک ها آشنا خواهید شد.

گوگل سرچ کنسول(Google Search Console)

گوگل سرچ کنسول از ابزارهای بسیار کاربردی در آنالیز سایت است که در بین سئوکاران از محبوبیت خاصی برخوردار است. این ابزار در حل مشکل کنیبالیزیشن هم به کمک متخصصین سئو آمده است. با استفاده از این ابزار شما می توانید تمامی صفحاتی را که از یک کلمه کلیدی مشخص رتبه کسب نموده‌اند مورد بررسی قرار دهید. اگر آمار کلیک صفحات شما به یکدیگرنزدیک بوده بطوریکه شکل رقابت به خود گرفته باشند، صفحات شما احتمالا با مشکل کنیبالیزیشن مواجه شده اند و باید از نظر همنوع خواری مورد بررسی قرار گیرند.

Site:

راحت ترین و کاربردی ترین روش برای رفع مشکل کنیبالیزیشن، استفاده از تکنیک Site: است. بکارگیری این تکنیک بسیار ساده است؛ فقط کافی است کلمه کلیدی مورد نظرتان را در نوار جستجوی گوگل به صورت زیر وارد کنید:

Site:example.com “keyword”

در قسمت “Example” نام دقیق سایت خود و در قسمت “keyword” کلمه کلیدی مورد نظرتان را وارد نمایید.

چگونه می توان کنیبالیزیشن (cannibalization) را برطرف کرد؟

کنیبالیزیشن

پس از تشخیص کنیبالیزیشن وقت عمل است. شما در این مرحله با بکارگیری یکسری راه کار قادر به برطرف کردن مشکل کنیبالیزیشن خواهید بود. بیایید با هم تعدادی از آنها را مورد بررسی قرار دهیم:

لینک سازی داخلی

لینک سازی داخلی یکی از راهکارهاییست که بوسیله آن می توانید گوگل را متوجه مقاله مهمتر است و باید رتبه بالاتری کسب نماید. برای لینک سازی داخلی با ارزش ترین محتوای خود را انتخاب کنید و از بقیه پست ها به آن لینک دهید.

استفاده از ریدایرکت 301

استفاده از ریدایرکت 301 یکی از روش های کاربردی در مبارزه با همنوع خواری است. در این روش شما باید با بررسی دقیق وبسایتتان از نظر کیفیت محتوا، لینک‌های دریافتی، ترافیک ورودی و جایگاه در نتایج گوگل، بهترین صفحه خود را که از آمار قابل قبولی برخوردار است انتخاب نموده، سپس بقیه صفحات را بر روی آن ریدایرکت 301 کنید. شما با این کار سایر صفحات را پاک کرده و با استفاده ازتکنیک ریدایرکت 301، ارزش و اعتبار این صفحات را به صفحه هدف منتقل می کنید.

استفاده از تکنیک ریدایرکت 301 پیامدهای مثبتی در پی دارد..

1- موتورهای جستجو به راحتی می توانند صفحات شما را ایندکس کنند. 2 – کاربران به راحتی به بهترین صفحه شما دسترسی پیدا خواهند کرد.

نکته مهم: در صورتیکه قصد دارید صفحه ایی از سایتتان را حذف کنید، تمامی لینک های ورودی به آن را به روزرسانی کنید تا با لینک های مخرب برای سایتتان مواجه نشوید.

استفاده از تگ کنونیکال

تگ کنونیکال(canonical) از استراتژی های مهم سئو سایت به شمار می رود. تگ کنونیکال بخشی از کد html است که در قسمت هدر (Header) وبسایت قرار دارد . به کمک آن می توانید اعتبار یک صفحه را به صفحه ایی دیگر انتقال دهید. روش استفاده از تگ کنونیکال بسیار ساده است. فقط کافیست که شما لینک صفحه‌ایی که دارای اهمیت و ارزش بالاتری بوده را در این تگ قرار دهید. با این کار صفحه اصلی مربوط به کلمه کلیدی برای گوگل مشخص خواهد شد و در نهایت این صفحه توسط گوگل ایندکس می شود. تگ کنونیکال به گوگل نشان می دهد که برای هر کلمه کلیدی مشخص، کدام صفحه و محتوا دارای اهمیت بالاتری است.

قرار دادن کلمه کلیدی در URL

یکی دیگر از راهکارهای برطرف کردن مشکل کنیبالیزیشن، قرار دادن کلمه کلیدی در قسمت URL صفحه است. کلمه کلیدی می تواند فارسی یا انگلیسی باشد.

نکته مهم: توجه داشته باشید که قرار دادن کلمه کلیدی در قسمت URL پس از ریدارکت پیج قبلی به یک آدرس جدید انجام شود.

استفاده از تگ noindex

تگ noindex در دو حالت استفاده می شود: 1- زمانیکه شما تمایلی به حذف یا ریدایرکت کردن صفحات خود ندارید. 2- زمانیکه امکان حذف یا ریدایرکت کردن صفحات خود را ندارید. استفاده از تگ noindex بسیار ساده است. به این شکل که شما تگ noindex را در قسمت هدر (Header) صفحات کم ارزش قرار می‌دهید و با این کار از ایندکس شدن اینگونه صفحات(صفحات کم ارزش) توسط گوگل جلوگیری می‌کنید.

سخن پایانی؛

کنیبالیزیشن را بسیار بسیار جدی بگیرید!

کنیبالیزیشن از مشکلات بسیار جدی و در عین حال رایج در سئو سایت می باشد که متاسفانه تاوان سنگینی برای وبمسترها به دنبال خواهد داشت. در این مقاله، تعریف کنیبالیزیشن، آثار مخرب آن بر سئو سایت، چگونگی تشخیص و راه های برطرف کردن آن، خدمت شما عزیزان ارائه شد. امیدوارم برای شما دوستان مفید واقع شود. در صورت داشتن هرگونه سوال، پیشنهاد یا نیاز به راهنمایی بیشتر، در بخش نظرات منتظر کامنت های ارزشمند شما خواهیم بود. تیم مدیر مارکت همیشه در خدمت شماست.

Share this post :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *