در دنیای امروزی، شبکههای اجتماعی به عنوان یکی از اصلیترین رسانههای ارتباطی بین افراد و نیز کسبوکارها شناخته میشوند. اما سوال اینجاست که این شبکههای اجتماعی برای شما مفید است؟ استفاده از آنها برای همه افراد مناسب است؟ در این مقاله، به بررسی مزایا و معایب شبکههای اجتماعی پرداخته و شما را با نکاتی ضروری در این زمینه آشنا خواهیم کرد.
امروز درباره مزایا و معایب شبکه های اجتماعی صحبت کنیم. تکنولوژی که روش زندگی مردم را تغییر داد. شبکههای اجتماعی مانند ایمیل، فیس بوک، اینستاگرام و … انقلابی را در زمینهی اطلاعات و ارتباطات انسانی تغییرات اساسی را به وجود آورده اند. در مدت زمانی نه چندان زیاد، که از حضور شبکههای اجتماعی می گذرد، تاثیرات مثبت زیادی بر قدرت بخشیدن به مردم و ارتباطات آنها گذاشته است. علاوه بر اینها شبکههای اجتماعی معایبی به همراه دارد که در نتیجه آن ممکن است برخی رفتارهای ایجاد شود.
مزایا و معایب شبکه های اجتماعی
اولین فایده رسانههای اجتماعی این است که روابط را گسترش و پرورش میدهد. بهبود ارتباطات و تقویت روابط انسانی، دلیل ظهور شبکههای اجتماعی است. فیس بوک، توئیتر، اینستاگرام، اسنپ چت، پینترست، لینکدین و تعداد بیشماری از سایتهای شبکههای اجتماعی به مردم کمک میکنند تا روی روابط شان با دنیا کار کنند.افراد زیادی را در سراسر نیا بشناسند و جدا از مکان زندگی، امکان پیدا کردن افرادی که تفکر و علایق یکسانی با فرد دارند امکان پذیر شده است.
بسیاری از افراد با تبلیغات در شبکه های اجتماعی کسب درآمد می کنند. یکی دیگر از مزایای شبکه های اجتماعی، بالا رفتن منابع و اطلاعات تامین کنندهی سلامت روان است. افرادی که از همسالان خود حمایت دریافت میکنند، نتایج سلامتی بیشتری دارند. دلایل آن می تواند موارد زیر باشد :
- ناشناس بودن: بسیاری از افراد راحتتر هستند که مشکلات و احساسات خود را به طور آشکار، اما به صورت ناشناس، در جایی که خطرات ناشی از «عواقب زندگی حقیقی» وجود ندارد به اشتراک بگذارند.
- در دسترس بودن: اینترنت هرگز نمیخوابد و با رواج تلفنهای هوشمند حتی برای دسترسی به آن نیازی به کامپیوتر هم ندارید. در برخی شرایط بحرانی، این مسئله واقعا میتواند نجات بخش باشد. جوامع حمایتی مبتنی بر وب با نجات مردم از اوور دوز و یا خودکشی اعتبار یافتهاند.
- هیچ محدودیت جغرافیایی وجود ندارد: موقعیت مکانی میتواند مانعی برای مشارکت در گروههای حمایتی سنتی باشد که نیاز به حضور فیزیکی دارند. گروههای اجتماعی و حمایتی آنلاینی که از همه جای دنیا عضو دارند، میتوانند میزبان تعداد بیشماری از مردم بوده و دانش و تجربهی خود را به اشتراک بگذارند.
معایب شبکه های اجتماعی بر کسب و کار
برخی از معایب تاثیر شبکه های اجتماعی بر روی کسب و کار، عبارتند از:
- نبودن نقشه راه مشخص در خصوص توسعه کسب و کار الکترونیک و امنیت لازم در عرصه شبکه های اجتماعی؛
- نبودن قانونی جهت جلوگیری از دزدیدن اطلاعات محصولات دیگران و ثبت آن به نام خود؛
- نبودن کنترل و نظارت کافی بر شبکه های اجتماعی و باز شدن راه برای فعالیت هکرها؛
- فیلتر شدن ناگهانی شبکه های اجتماعی به دلایل سیاسی و راهبردهای فرهنگی. که این خود به تعطیل شدن ناگهانی کسب و کار صاحبان مشاغل منجر می گردد.

با توجه به بررسی مزایا و معایب شبکه های اجتماعی بر کسب و کارها; بهترین راه این است که فعالان کسب و کار ، فعالیتشان را در وب سایتها ، به عنوان تکمیل کننده و همیار شبکه های اجتماعی، افزایش دهند. ثبات و امنیت در سایت هایی که به صورت اختصاصی طراحی و پیاده سازی می شوند، بسیار بیشتر از شبکه های اجتماعی است.
با طراحی سایت و داشتن وبسایت، صاحبان کسب و کار قادر خواهند بود بر روی بازار کار خود، نظارت بیشتری داشته باشند. حتی اگر وبسایت دچار مشکل شود نیز، برای اطلاعات آن مشکلی به وجود نمی آید. این در حالی است که در صورت بروز ایرادات و مشکلات اساسی در شبکه های اجتماعی، بازپس گیری صفحات شخصی بسیار مشکل و یا حتی غیر ممکن خواهد بود. ضمن آنکه اگر شبکه های اجتماعی، فیلتر و یا غیرفعال گردد، بخش وسیعی از مشتریان از دست خواهند رفت و حتما ضرر و زیان زیادی را متحمل خواهند شد. در حالی که در وب سایتها، حضور مشتریان همیشگی خواهد بود.
از طرفی وب سایتها ویژگیهای قابل توجه دیگری نیز نظیر: امکان رساندن جایگاه سایت در صفحه اول گوگل; قابلیت فروش محصولات به صورت آنلاین و پرداخت از طریق درگاه بانکی، کسب درآمد از تبلیغات در سایت; ایجاد تعامل با افرادی که همکار محسوب می شوند، غیرمقطعی بودن سایت و همچنین نداشتن محدودیت در حجم ارائه اطلاعات در خصوص کسب و کار مورد نظر نیز دارا هستند.