تجربه کاربر (UX) عالی به معنای نتایج بهتر در کسب و کار است. بهترین روش ها برای طراحی یک تجربه کاربری عالی چیست؟ در این مقاله، ویژگی های تجربه کاربری خوب و مراحل طراحی آن را به شما معرفی می کنیم.

تجربه کاربری یا UX چیست؟

کلمه UX مخفف عبارت User Experience در زبان انگلیسی است که در زبان فارسی به آن “تجربه کاربری” یا “تجربه کاربر” گفته می شود. وقتی شما از محصولی یا خدمتی استفاده می کنید، شما با آن در ارتباط و تعامل برقرار می کنید. حاصل این تعامل تجربه هایی است که در شما به عنوان کاربر شکل می گیرد. بنابراین به حس و تجربه های شما هنگام استفاده از محصولات و خدمات، تجربه کاربری” می گویند.

“تجربه کاربر” شامل تمام جنبه های تعامل کاربر با شرکت ، خدمات و محصولات آن است.

تمام حس های خوب و یا بدی که هنگام کار کردن با محصولات و نرم افزارها، خدمات و … دارید مانند لذت بردن یا بیزار بودن از یک برنامه، پیچیده یا راحت بودن استفاده از امکانات یک وب سایت، بارها و بارها باز کردن یک برنامه و وب سایت، بستن یک وب سایت به محض ورود و … همه از تجربه های کاربری یا UX هستند.

برای مثال یک وب سایت کسب و کار الکترونیکی در نظر بگیریم. اگر مشتری تجربه خرید طولانی ، پیچیده پیدا کند، UX این مشتری بد خواهد بود. در عوض اگر تجربه خرید او آسان و بدون دردسر باشد ، پس UX خوبی محسوب می شود. این مشتری را به انتخاب و خرید محصولات در آن وب سایت هایی که تجربه کاربری خوبی را تجربه کرده است، تشویق می کند.

تجربه کاربری افراد در استفاده از محصولات و خدمات با هم متفاوت است. ممکن است کار کردن با یک محصول برای فردی راحت باشد و برای دیگری نباشد. بنابراین تجربه ای که از استفاده از محصول بدست آورده اند متفاوت است.

تعریف دقیق تجربه کاربری، که توسط سازمان بین المللی استاندارد ارائه شده این است: “برداشت و پاسخ های شخصی کاربران که ناشی از استفاده از محصول، سیستم یا خدمت می باشد را تجربه کاربری یا UX آن محصول می نامند”.

تجربه کاربری احساسات ناشی از تعامل کاربر با یک محصول است. بنابراین مهم نیست که این محصول برنامه، وب سایت، نرم افزار، میز، خودکار و … باشد.

ویژگی های تجربه کاربری چیست؟

یکی از مدل هایی که عناصر مختلف تجربه کاربری را نشان می دهد، مدل لانه زنبوری یا شانه عسلی UX است که در اصطلاح علمی به آن UX Honeycomb می گویند. این مدل توسط پیتر مورویل (Morville) ارائه شده است. طبق آن ویژگی های UX در 7 مورد خلاصه می شود.

Usable (قابل استفاده باشد)

محصول یا خدمتی که ارائه می شود باید تا حد امکان استفاده از آن ساده و آسان باشد. با رعایت این ویژگی می توانید کاربران خود را در سایت نگه دارید. اگر هنگام کار کردن با یک محصول به راحتی نمی توانید با آن کار کنید و کار کردن با آن برایتان پیچیده است به این معنی است که آن محصول در پارامتر Usability ضعیف عمل کرده است.

Findable (قابل کشف باشد)

عملکردها، محصولات، مطالب و هر چیزی که ارائه می شود باید به سادگی برای کاربران قابل کشف باشد. کاربران باید به راحتی محصول یا خدمت مورد نظر را پیدا کنند. اگر نتوانند به دنبال آن بگردند و پیدا نکنند قطعا از آن صرف نظر می کنند و به سراغ گزینه بعدی می روند.

Useful (مفید باشد)

محصول باید نیاز کاربر را رفع کند. کاربران برای محصولی که به آن نیاز ندارند وقت صرف نمی کنند.اگر خلاء مورد نظر مخاطب پر نشود انگیزه ای برای استفاده از محصول ندارد.

Desirable (مطلوب باشد)

باید از تصویر، هویت، برند تجاری و سایر عناصر طراحی برای برانگیختن احساسات و قدردانی استفاده شود. طراحی آن تا حد امکان باید هدفمند و جذاب باشد.

Valuable (ارزشمند باشد)

محصول باید نوعی ارزش را در زندگی کاربر ارائه دهد. بنابراین همیشه قبل از طراحی محصول باید این سوال را از خود بپرسید که آیا به کاربر در دستیابی به اهداف خاصی در زندگی شخصی یا حرفه ای کمک می کند؟

Credible ( قابل اعتماد باشد)

اگر کاربران بار اول از محصول شما استفاده کنند و راضی نباشند دیگر به سراغ شما نمی آیند. بنابراین کاربران باید به آنچه شما به آنها می گویید اعتماد و اعتقاد داشته باشند. اگر کاربر به یک وب سایت اعتماد نداشته باشد، از آن هیچ خریدی نخواهد کرد.

Accessible (قابل دسترسی باشد)

محصول یا خدمت باید برای افراد معلول قابل دسترسی باشد. پارامتر Accessiblity یا دسترسی پذیری باعث شده است که طراحان محصولاتشان را برای استفاده افرادی با معلولیت یا نقص های مختلف مانند نابینایی، ناشنوایی، کوررنگی و … هماهنگ کنند. مزیت آن این است که وقتی در طراحی خود، افراد با توانایی کمتر را هم در نظر می‌گیرید، برای افراد دیگر هم استفاده‌اش آسانتر می‌شود.

تجربه کاربری

طراح تجربه کاربری کیست؟

تا اینجا سعی کردیم که با مفهوم تجربه کاربری یا UX به زبانی ساده آشنا شویم. حالا وقت آن است که بدانیم طراح تجربه کاربر کیست؟ چه وظایفی دارد؟

طراح تجربه کاربری یا User Experience Design مفهومی است که بخش های بسیار زیادی دارد و شامل مجموعه ای از رشته های مختلف مانند طراحی تعامل ، معماری اطلاعات ، طراحی بصری ، قابلیت استفاده و تعامل انسان و رایانه است.

اما بیایید سعی کنیم تصویر واضح تری از معنای واقعی آن بدست آوریم.

هدف طراحی UX در کسب و کار “بهبود رضایت مشتری و وفاداری از طریق سودمندی ، سهولت استفاده و لذت تعامل با یک محصول” است.

بنابراین طراح تجربه کاربری کسی است که توانایی بالایی در تجزیه و تحلیل دارد. می تواند تجربه های خوب و بد کاربران را تحلیل کند و بر اساس آن محصول نهایی را طراحی کند.

چگونه می توانیم وب سایت خود را برای تجربه کاربری بهتر طراحی کنیم؟

فرآیند طراحی تجربه کاربر یک فرآیند طولانی برای شرکت ها است. این فرآیند شامل مراحل مختلفی است:

تحقیق و توسعه محصول: بدیهی است که باید محصولی برای بازاریابی و فروش وجود داشته باشد، قبل از اینکه به تجربه کاربر فکر کنید.

کاربران هدف را درک کنید: درک نیازها و عادت های آنها شما را به طراحی یک تجربه قابل توجه نزدیک می کند. تحقیق درباره ی کاربران کلید حل مشکل است. مثلا باید بدانید مشتریان شما چه کسانی هستند؟ چالش‌هایی که با محصول شما دارند چیست؟

یک نقشه منطقی را ترسیم کنید: در این مرحله اطلاعاتی که با تحقیق بدست آورده ایم را تحلیل می کنیم. این به مت کمک میکند پرسونای کاملی از کاربران داشته باشیم. سپس با دقت تمام مراحل مختلفی را که کاربران طی می کنند ، طراحی کنید. فرآیند آرام و یکپارچه، تجربه بهتری دارد.

کاربر محصول یا خدمات خود را آزمایش کنید: برای اطمینان از بهینه بودن تجربه ، ایده خوبی است که آن را روی کاربران واقعی آزمایش کنید.

مهارت هایی که طراح تجربه کاربر باید داشته باشد

تا اینجا با مفهوم تجربه کاربری و طراح تجربه کاربری آشنا شده اید. مراحل که باید برای طراحی طی کنید را شناختید. حالا وقت آن است که به شما بگوییم اگر به طراحی تجربه کاربری علاقه دارید چه مهارت هایی را باید در خود تقویت کنید.

https://www.userreport.com/blog/user-experience/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *