بیگ دیتا یا کلان داده مبحثی نسبتا جدید در بازاریابی مدرن است. وقتی از Big Data صحبت میکنیم، بیشتر از یک وضعیت حرف میزنیم؛ وضعیتی که در آن حجم زیادی از دادهها، با سرعت زیاد و تنوع گسترده تولید میشوند.اما Big Data دقیقا چیست؟قبل از اینکه به معرفی Big Data بپردازیم ، ابتدا باید بدانید داده چیست؟
داده یا دیتا چیست؟
مقادیر، کاراکترها یا نمادهایی که توسط رایانه انجام می شود، که ممکن است به صورت سیگنال های الکتریکی ذخیره و منتقل شده و در رسانه های ضبط مغناطیسی، نوری یا مکانیکی ثبت شود. حالا ، بیایید با Big Data آشنا شویم.
بیگ دیتا (Big Data) یا کلان داده چیست؟
کلان داده یا بیگ دیتا (Big Data) یکی از اصطلاحات پرکاربرد در حوزه فناوری اطلاعات است. همانطور که از این اصطلاح مشخص است، بیگ دیتاها به حجم زیادی از دیتا یا اطلاعات چه ساختاری (اطلاعات منظم و دستهبندی شده) و چه غیر ساختاری (اطلاعات حجمی نامنظم و تصادفی) گفته می شود. بیگ دیتا ها را می توان برای بینش هایی که منجر به تصمیم گیری بهتر و حرکت های استراتژیک تجاری می شوند، تجزیه و تحلیل کرد.
تاریخچه بیگ دیتا
اصطلاح “بیگ دیتا” به داده هایی گفته می شود که آنقدر بزرگ ، سریع یا پیچیده هستند که پردازش آنها با استفاده از روش های سنتی دشوار یا غیرممکن است. در گذشته دسترسی و ذخیره اطلاعات زیاد برای تجزیه و تحلیل ها در مدت زمان طولانی انجام می شد. اما مفهوم بیگ دیتا در اوایل دهه 2000 بدست آمد. وقتی تحلیلگر صنعت Doug Laney تعریف اصلی داده های بزرگ را به عنوان سه V بیان كرد:
حجم (Volume): سازمان ها داده ها را از منابع مختلفی از جمله معاملات تجاری ، دستگاه های هوشمند (IOT) ، تجهیزات صنعتی ، ویدیو ، رسانه های اجتماعی و … جمع آوری می کنند. در گذشته، ذخیره سازی حجم زیاد اطلاعات مشکل بود اما ذخیره سازی ارزان تر در پلتفرم هایی مانند Data lakes و Hadoop ، بار این مشکل را کاهش داده است.
سرعت (Velocity): با پیشرفت اینترنت اشیا ، داده ها با سرعتی بی سابقه در کسب و کارها توزیع می شود و باید به موقع از آنها استفاده کرد. برچسب های RFID ، حسگرها و معیارهای هوشمند نیاز به مواجهه با مشکل استفاده از داده ها را در زمان تقریباً واقعی ایجاد می کنند.
تنوع (Variety): داده ها در انواع قالب ها وجود دارند، از داده های عددی ساختار یافته در پایگاه های داده سنتی گرفته تا اسناد متنی بدون ساختار ، ایمیل ها ، ویدیو ها ، فایلهای صوتی، داده های مربوط به سهام و معاملات مالی.
چرا بیگ دیتا مهم است؟
اهمیت Big Data به این دلیل که صرفاً حجم زیادی از اطلاعات را در اختیار دارند نیست بلکه به نحوه استفاده و کاری که روی آن انجام می دهید، است. شما می توانید داده ها را از هر منبعی بگیرید و آنها را تجزیه و تحلیل کنید تا راه حل هایی برای کاهش هزینه، کاهش زمان، توسعه محصول جدید و پیشنهادات بهینه شده و تصمیم گیری هوشمند پیدا کنید.
وقتی Big Data را با تجزیه و تحلیل های پرقدرت ترکیب می کنید، می توانید وظایف مربوط به کسب وکار را انجام دهید مانند:
- تعیین علل اصلی شکست ها ، مشکلات و نقص ها در زمان تقریباً واقعی.
- تشخیص رفتار متقلبانه قبل از این که سازمان شما را تحتتاثیر قرار دهد.
- محاسبه مجدد کل پرتفوی های ریسک در عرض چند دقیقه.
انواع بیگ دیتا
در زیر انواع Big Data آورده شده است:
ساختار یافته
هر داده ای که می تواند به صورت یک قالب ثابت ذخیره ، دسترسی و پردازش شود، به عنوان یک داده “ساختار یافته” نامیده می شود.
بدون ساختار
هر داده ای با فرم یا ساختار ناشناخته به عنوان داده های بدون ساختار طبقه بندی می شود. داده های بدون ساختار علاوه بر بزرگ بودن از نظر پردازش برای استخراج ارزش آن، چالش های متعددی ایجاد می کنند. یک نمونه معمولی از داده های بدون ساختار ، یک منبع داده ناهمگن است که شامل ترکیبی از پرونده های متنی ساده ، تصاویر ، فیلم ها و … است.
نیمه ساختار یافته
داده های نیمه ساختار یافته می توانند شامل هر دو شکل داده باشند. مثال دادههای نیمه ساختاریافته،دادههایی است که در فایل XML به نمایش گذاشته میشوند.
مزیت بیگ دیتا برای کسب و کار
- شناخت بهتر مشتریان
- بهبود عملکرد
- شناخت هوشمندانه تر بازار
- مدیرریت زنجیره تامین چابک
- نوآوری مبتنی بر داده
- توصیف و هدف گذاری هوشمندانه
بیگ دیتاها چگونه کار می کنند؟
قبل از اینکه بیگ دیتا ها بتوانند برای کسب و کارها کار کنند، باید چگونگی جریان بیگ دیتاها را در میان بسیاری از مکان ها، منابع ، سیستم ها، مالکان و کاربران بررسی کنند. پنج مرحله کلیدی برای به عهده گرفتن مسئولیت ساختار Big Data وجود دارد که شامل داده های سنتی، داه های ساختاریافته همراه با داده های غیر ساختاری و نیمه ساختاری است:
- یک استراتژی بیگ دیتا تنظیم کنید.
- منابع بیگ دیتا را شناسایی کنید.
- دسترسی ، مدیریت و ذخیره داده ها
- داده ها را تجزیه و تحلیل کنید.
- تصمیمات مبتنی بر داده بگیرید.
مثال هایی از بیگ دیتا
بیگ دیتا ها از منابع بی شماری تهیه می شود. برخی از این موارد شامل سیستم های پردازش تراکنش ، بانک های اطلاعاتی مشتری ، اسناد، ایمیل ها، سوابق پزشکی ، گزارش های جریان کلیک اینترنتی ، برنامه های تلفن همراه و شبکه های اجتماعی است. همچنین شامل داده های تولید شده توسط ماشین، مانند فایل های ورود به سیستم شبکه و سرور، داده های حسگرهای موجود در ماشین آلات تولیدی ، تجهیزات صنعتی و دستگاه های اینترنتی وسایل است.
علاوه بر داده های سیستم های داخلی ، محیط های بیگ دیتا غالباً داده های خارجی مربوط به مشتریان، بازارهای مالی ، شرایط آب و هوایی و ترافیکی ، اطلاعات جغرافیایی ، تحقیقات علمی و موارد دیگر را در بر می گیرند. تصاویر ، فیلم ها و فایل های صوتی نیز بیگ دیتا هستند. بسیاری از برنامه های بیگ دیتا ها شامل داده های در جریان هستند که به طور مداوم پردازش و جمع آوری می شوند.
جمع بندی:
Big Data ، اصطلاحی است که برای توصیف مجموعه ای از داده ها به کار می رود که دارای اندازه بزرگ است و در عین حال رشد زیادی با گذشت زمان است. نمونه های تحلیلی Big Data شامل بورس سهام ، سایت های رسانه های اجتماعی ، موتورهای جت و … است. این داده های بزرگ می توانند به شکل ساختار یافته، بدون ساختار و نیمه ساختار یافته باشند. حجم ، تنوع ، سرعت از ویژگی های Big Data هستند. بهبود خدمات مشتری، عملکرد بهتر ، تصمیم گیری بهتر از مزایای Bigdata است
https://www.sas.com/en_us/insights/big-data/what-is-big-data.html