همانطور که برای پیدا کردن مکانی که آدرس آن را بلد نیستید نقشه لازم داریم، گوگل هم برای پیدا کردن صفحات سایت یک نقشه نیاز دارد. سایت مپ یا نقشه سایت می تواند گوگل را به صفحات مهم سایت شما راهنمایی کند، یعنی مسیر حرکت خزنده‌های گوگل و موتورهای جستجوی دیگر را مشخص کند. در ادامه ببینیم که سایت مپ چیست و چگونه آن را بسازیم.

سایت مپ چیست؟

سایت مپ فایلی است که به کمک آن می توانید مهمترین صفحات وب سایت را به گوگل و بقیه موتورهای جستجو معرفی کنید. سایت مپ ساختار صفحات وب سایت را در اختیار موتورهای جستجو قرار می دهد تا خزنده‌های گوگل بتوانند به راحتی این محتواها را ببینند و ایندکس کنند. همچنین سایت مپ ها به موتورهای جستجو اعلام می کنند که کدام محتواها از بقیه مهم‌تر است.

چرا به سایت مپ نیاز داریم؟

موتورهای جستجو، محتوا های جدید را توسط ربات‌ها پیدا می کنند. بررسی می شود و ربات ها به سراغ لینک های داخلی و خارجی می روند. اگر سایت شما لینکی نداشته باشد، ربات ها صفحه را پیدا نمی کنند. این یعنی اگر صفحه ای در سایت شما وجود دارد که ایندکس نشده باشد، سایت مپ امکانی را فراهم می کند تا موتورهای جستجو در مدت زمان کمتری آن را به لیست صفحات خود اضافه کنند. پس کار سایت مپ این است که به موتورهای جستجو بگوید که کجا و در چه آدرسی می‌توانند مهم‌ترین صفحات آن سایت را پیدا کنند تا این صفحات سریعتر ایندکس شوند.

سایت مپ برای صفحاتی که به تازگی سایت خود را راه اندازی کرده اید و یا حتی سایت های با صفحات زیاد لازم است. سایت مپ اطلاعاتی مانند میزان اهمیت هر صفحه ، ارتباط صفحات ،توضیحات متا و آخرین بروزرسانی محتوای سایت را در اختیار موتورهای جستجوگر قرار می دهد.

نقشه سایت چیست؟

فرمت سایت مپ و انواع آن

موتورهای جستجوگر مهم براساس XML فعالیت می‌کنند که توسط سایت sitemaps.org تعریف شده است. البته سایت مپ دیگری با فرمت HTML وجود دارد که فهرست مهمترین فایل‌های سایت را داخل آن قرار می‌دهند. بنابراین سایت مپ دو نوع دارد که با فرمت‌های XML و HTML تهیه می‌شود.

XML

این نوع سایت مپ مخصوص موتورهای جستجو مانند گوگل و بینگ هستند و کاربران نمی‌توانند محتوای آن را ببینید، پروتکل‌های استاندارد نقشه سایت رعایت شده و به صورت فایل XML خوانده می‌شود. البته گوگل و بینگ فید نقشه سایتی که دارای پروتکل‌های RSS 2.0، فایل‌های متنی ASCII و Atom 1.0 باشد را می پذیرند.

HTML

در فرمت HTML نقشه سایت برای کاربران بازدید کننده سایت طراحی و تولید می‌شود تا به آنها بگوید که ساختار سایت چگونه است و چه بخش‌هایی دارد. براین اساس کاربران می‌توانند سریع‌تر به چیزی که می‌خواهند برسند.

چگونه سایت مپ بسازیم؟

با وجود اینکه داشتن نقشه سایت و ساختار آن اهمیت زیادی دارد، ولی ساخت نقشه سایت و در دسترس قرار دادن آن برای موتورهای جستجو بسیار ساده است. بعضی از سیستم های مدیریت محتوا (CMS) می‌توانند نقشه سایت تولید کنند. این نقشه‌ها هرگاه که یک صفحه یا نوشته به سایت شما اضافه یا حذف می‌شود، به‌روزرسانی می‌شوند. اگر CMS شما به صورت پیش‌فرض این کار را نمی‌کند، معمولا افزونه‌هایی هستند که نقشه سایتتان را برایتان ایجاد می‌کنند. بنابراین بسته به اینکه سایت خود را براساس زبان‌های برنامه‌نویسی یا به کمک سیستم‌های مدیریت محتوا طراحی و راه‌اندازی کرده باشید می‌توانید از روش‌های مختلفی استفاده کنید:

ساخت نقشه سایت در وردپرس

  1. ایجاد XML Sitemap به کمک افزونه Yoast
  2. ایجاد نقشه سایت با استفاده از افزونه Google XML Sitemaps

ایجاد XML Sitemap به کمک افزونه Yoast

ساده ترین راه برای ساخت سایت مپ به صورت XML در وردپرس استفاده از افزونه Yoast SEO است. این افزونه از محبوب ترین و پرکاربردترین افزونه های سئو روی وردپرس است. با کمک این افزونه می توانید بسیاری از کارهای فنی را بدون نیاز به کدنویسی و به صورت خودکار انجام دهید. یکی از این ویژگی‌ها، قابلیت ساخت آسان و راحت نقشه سایت است که می توانید از آن برای بهینه سازی صفحات سایت خود استفاده کنید.

برای نصب این افزونه می توانید وارد داشبورد وردپرس سایت خود شوید، و از قسمت افزونه‌ها و سپس افزودن، می‌توانید Yoast SEO را جستجو کنید. روی دکمه‌ی نصب این افزونه کلیک کرده و سپس آن را فعال کنید.

پس از فعال کردن، فقط کافی است به قسمت داشبورد سئوی سایتتان بروید، ار منوی بالا گزینه قابلیت‌ها یا امکانات (Features) را انتخاب کنید؛ بعد گزینه نقشه‌های xml سایت را در حالت فعال قرار دهید. در نهایت بر روی ذخیره تغییرات کلیک کنید. برای تایید اینکه افزونه Yoast یک نقشه سایت ایجاد کرده است، بر روی آیکون علامت سوال و لینک آبی کلیک کنید. می توانید سایت مپ ساخته شده را مشاهده کنید. با کلیک بر روی مشاهده نقشه سایت، تمامی نقشه‌های سایتتان به صورت لیست نشان داده می‌شود. یکی از ویژگی های Yoast برای ساخت سایت مپ این است که این نقشه داینامیک است، یعنی نقشه سایت شما به طور خودکار با اضافه شدن صفحات جدید بروزرسانی می‌شود.

ایجاد سایت مپ به کمک افزونه Yoast

ایجاد نقشه سایت با استفاده از افزونه Google XML Sitemaps

اگر از Yoast استفاده نمی‌کنید، افزونه‌های دیگری مانند Google XML Sitemaps می تواند برای ساخت سایت مپ به شما کمک کند. همانند روش قبل، ابتدا افزونه Google XML Sitemaps از داشبورد وردپرس را نصب کنید. پس از فعالسازی این افزونه به طور خودکار نقشه سایت شما را ایجاد می کند که با رفتن به آدرس زیر می توانید سایت مپ سایت خود را مشاهده کنید.

yourdomain.com/sitemap.xml

به جاي yourdomain.com آدرس سايتتان را وارد نماييد.

این افزونه بیشتر برای وبلاگ ها و وب سایت های فروشگاهی کاربرد دارد که در صورت استفاده می توانید تنظیمات افزونه را بررسی کنید تا مطمئن شوید همه صفحات مهم شما در آن قرار دارند.

ساخت سایت مپ با مدیرمارکت

روش معرفی سایت مپ به گوگل

موتورهای جستجو نمی‌توانند به صورت خودکار به دنبال نقشه سایت بگردند و آن را بخوانند. بنابراین باید خودتان به صورت دستی این فایل را در اختیار گوگل قرار دهید. برای این کار کافی است وارد اکانت سرچ کنسول سایت خودتان بشوید و از منوی سمت چپ روی گزینه sitemaps کلیک کنید سپس آدرس فایل سایت مپ خود با فرمت xml را در کادر مربوطه وارد کرده و دکمه Submit را بزنید. با این کار، نقشه سایتی که تهیه کرده‌اید در گوگل سرچ کنسول ثبت می‌شود و توسط گوگل بررسی خواهد شد. می توانید پس از دقایقی جزئیات آن را در قسمت Submitted sitemaps ببینید. بر روی فایل سابمیت شده کلیک کنید اگر پیام Sitemap index processed successfully مشاهده کردی یعنی گوگل سایت شما را دیده و تایید کرده است.

گزارشات سایت مپ در سرچ کنسول

بر روی دکمه SEE INDEX COVERAGE که در بالا سمت راست قرار گرفته کلیک کنید تا گزارشات گوگل از سایت مپ خود را ببینید. با بررسی وضعیت نقشه سایت خود در گوگل سرچ کنسول می توانید صفحاتی که فهرست شدن آن ها توسط گوگل برای شما مهم است و صفحاتی که در حال حاضر فهرست شده‌اند، را ببینید. شما می توانید صفحاتی از نقشه سایت که ایندکس نشده‌اند را بررسی کنید. اگر برای شما فهرست شدن آن صفحات مهم است بایستی برای رفع مشکل اقدام کنید.

کلام آخر

سایت مپ یک فایل با فرمت XML است که هدف آن این است که محتوای سایت شما را خزش کرده و به بررسی سریعتر و راحت‌تر محتوای سایت شما توسط گوگل کمک کند. ما در این مقاله یاد گرفتیم چگونه سایت مپ بسازیم و آن را در گوگل ثبت کنیم.

امیدوارم مطالب این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *